Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Αξιολόγηση κινδύνου Covid



"Υπάρχουν ψέματα, υπάρχουν μεγάλα ψέματα, υπάρχουν και οι στατιστικές"
Mark Twain

    Ο παρακάτω πίνακας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει τον απόλυτο κίνδυνο να νοσήσεις και να πεθάνεις από Covid-19 σε μια περίοδο 90 ημερών βασισμένο σε δεδομένα από την πρώτη έξαρση της πανδημίας [Absolute risk (a)]. Υπάρχει και σύγκριση με τον κίνδυνο ατόμου ίδιας ηλικίας και φύλου χωρίς άλλο παράγοντα κινδύνου (δηλ. υποκείμνα νοσήματα) [Absolute risk with no risk factors (b)]. Ο σχετικός κίνδυνος είναι το κλάσμα του a/b.

    Τι μας λέει δηλαδή με απλά λόγια: Ο κίνδυνος να πεθάνεις από Covid σε απόλυτες τιμές είναι 1 στις 90.909 και μειώνεται σε 1 στις 111.111 αν δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα. Και ο κίνδυνος να νοσήσεις και να χρειαστείς νοσηλεία είναι 1 στις 3.802 σε απόλυτες τιμές και 1 προς 4.237 αν δεν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα. Που σημαίνει ότι από τα 90.909 άτομα 1 θα πεθάνει, 3.802 θα νοσηλευτούν και 87.106 θα τον περάσουν δίχως να χρειαστούν νοσηλεία.



    Εν τω μεταξύ ο κίνδυνος θανάτου από μεταφορικό μέσο είναι σημαντικά αυξημένος - με το μεγαλύτερο ρίσκο να προέρχεται από τροχαία όπου στο Ηνωμένο Βασίλειο προσεγγίζει το 1 στις 20000 ετησίως ενώ στην διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ανεβαίνει σε 1 σους 240!



 

    Αυτά σε απάντηση όλων των τρομοκρατημένων ραγιάδων που έσπευσαν να τρυπηθούν για να σώσουν την πάρτη τους. Ας μείνουν κλεισμένοι σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν να πεθάνουν σε τροχαίο.




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου