Η δύναμη του πλήθους (GameStop και κρίση στον ορίζοντα)


    

    H GameStop είναι μια εταιρία με έδρα το Τέξας που δραστηριοποιείται επι το πλείστον στην ενοικίαση και διανομή βιντεοπαιχνιδιών, κάτι σαν τα παλιά βιντεοκλαμπ για τους παλιότερους. Τον Δεκέμβριο του 2020 βρέθηκε στο στόχαστρο fund όπου μέσω της  διαδικασίας του "σορταρίσματος" στη μετοχή της άρχισε η πίεση κάνοντας την μετοχή να κατρακυλίσει. 

    Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες οικονομικής φύσης αλλά επιγραμματικά το ζουμί είναι πως οι μετοχές πέφτουν όταν πωλούνται περισσότερες απ'όσες ζητούνται και το αντίθετο (ο νόμος της προσφοράς-ζήτησης) και όταν κάποιος "σορτάρει" μια μετοχή, κερδίζει όταν η μετοχή πέφτει και χάνει πολύ περισσότερα αναλογικά όταν η μετοχή ανεβαίνει. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος της ποινικής ευθύνης αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του γιατί το όλο θέμα του σορταρίσματος έχει να κάνει πως τα fund ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΑΝ τις μετοχές αφού ο νόμος τους δίνει μια πίστωση (margin) και μια περίοδο χάριτος κάποιων ημερών για να εξοφλήσουν την πίστωση. Κάτι παρόμοιο που είχε γίνει και με τα CDS στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα.

    Έτσι η μετοχή της GameStop που ήταν γύρω στα $9 πριν αρχίσει η επίθεση του fund έπεσε στα $2.57 με αποτέλεσμα η εταιρία να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Και εδώ έρχεται ο αστάθμητος παράγοντας...

     Κάποιοι πελάτες της εταιρίας, παίχτες ηλ παιχνιδιών που λόγω καραντίνας καθόντουσαν σπίτι και έπαιζαν,  συνεννοήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Reddit (ας το παρομοιάσουμε με ένα δικτυακό καφενείο) να αγοράσουν μαζικά μετοχές της GameStop. Η ειρωνία είναι πως η ομάδα αυτή, γνωστή και ως Παίχτες της Γουώλ Στρητ, χρησιμοποίησαν το επίδομα των $600 που είχε δώσει η κυβέρνηση Τραμπ για τα χαμηλότερα στρώματα για να τιμωρήσουν το fund. 

    Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: η μετοχή της εταιρίας άρχισε να ανεβαίνει φτάνοντας τα $40 την προηγούμενη εβδομάδα προκαλώντας ανησυχία στα funds όπου έβλεπαν να χάνουν χρήματα. Όμως όπως είπαμε η περίοδος χάριτος που τους δίνεται είναι μικρή με αποτέλεσμα να αρχίζουν να ζητάνε να αγοράσουν μετοχές που όμως οι παίχτες ΔΕΝ πουλούσαν! Η μετοχή σκαρφάλωσε στα $413 κλείνοντας την Παρασκευή 29/1 στα $193.60 όπου έκλεισε το χρηματιστήριο σε μια άνοδο 400%. 



    Ξαφνικά η GameStop που τον Απρίλιο του 2020 είχε αξία 155 εκκ δολάρια, 9 μήνες μετά αξίζει 29 ΔΙΣ δολάρια. 29 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ! Πολλοί από τους Παίχτες της Γουώλ Στρητ βρέθηκαν ξαφνικά με εκατομμύρια δολάρια ποντάροντας μερικές χιλιάδες.

    Το fund έπρεπε να βρει και να αποδώσει τις μετοχές που έχει συναλλαγεί που όπως είπαμε ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΙΧΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ. Όταν λοιπόν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχασε πάνω από 2 ΔΙΣ (!), οι αγορές πάνω στον πανικό τους έκλεισαν την πλατφόρμα Reddit (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει!) και ταυτόχρονα κλείδωσαν την εφαρμογή της Robinhood (εταιρία που κάνει αγοραπωλησίες μετοχών) σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω αγορά μετοχών της GameStop. Ο πανικός τους αντικατοπτρίζεται στο ποσό που είναι διατεθιμένο να πληρώσει το fund ανά μετοχή ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα:  



    Τo fund έχασε πολλά ΔΙΣ μέχρι στιγμής και αυτό δεν φαίνεται να έχει τέλος γιατί το κίνημα #holdtheline (βαστάτε άμυνα) σαρώνει την υδρόγειο ανησυχώντας περισσότερο τους θεσμικούς επενδυτές αφού τα χρηματιστήρια άρχισαν να επηρεάζονται από Ευρώπη έως Αυστραλία. Στο παιχνίδι μπήκε και η Ινδία και όλοι περιμένουν τους -καταπιεσμένους- λαούς της Ασίας όπου δήλωσαν "Ερχόμαστε". 

    Στήριξη σε αυτή την προσπάθεια για την τιμωρία των fund δίνουν και μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Elon Musk και ο Justin Sun 


"Ίλον Μασκ: δεν μπορείς να πουλάς σπίτια που δεν σου ανήκουν, δεν μπορείς να πουλάς αυτοκίνητα που δεν σου ανήκουν αλλά ΜΠΟΡΕΙΣ να πουλάς μετοχές; 
Αυτά είναι μλκίες - το σορτάρισμα είναι απάτη, νόμιμο μόνο τυπικά."


"Τζάστιν Σουν: Θ'αγοράσω μετοχές της GameStop αξίας 1 εκκ. δολαρίων απόψε από την Ασία όταν ανοίξουν οι αγορές! Οι Παίκτες της Γουώλ Στρητ γνωρίζουν πως πάνω από 4 δις Ασιάτες και η κοινότητα των 20 εκκ της TRX (σ.μ: της εταιρίας του TRON) σας στηρίζουν. Προσέξτε, ερχόμαστε οι Ασιάτες!"

    Γνωστοί youtubers όπως ο Louis Rossman (γνωστός ηλεκτρονικός μηχανικός από την κόντρα του με την Apple) και ο Linus Sebastian (από το Linus Tech Tips) στηρίζουν την κίνηση αυτή και δηλώνουν πως θα αγοράσουν και αυτοί μετοχές της GameStop γιατί .... έτσι!

Link: ΕΔΩ


Let's SCREW the Stock Market! (Ας πηδήξουμε το χρηματιστήριο!)

    

    Και το έργο θα συνεχιστεί πολύ ακόμα αφού παίχτες όπως ο Ίλον Μασκ ρίχνουν λάδι στην φωτιά με απανωτά tweet  όχι φυσικά χωρίς λόγο:


    Σύμφωνα με το CNN, funds που προσπάθησαν να σορτάρουν την Tesla έχασαν 20 ΔΙΣ δολάρια το 2020.
     
    
    Πολίτες των μεσαίων στρωμάτων δείχνουν το μεσαίο δάχτυλος στις αγορές 

    "Απ'οτι φαίνεται κάποιος fund μάνατζερ θα ξυπνήσει αύριο το πρωί όταν ανοίξει η Γουώλ Στρητ και αν η μετοχή της GameStop ανοίξει στην ίδια τιμή που έκλεισε θα χάσει 13ΔΙΣ δολάρια. Το σύνολο του κεφαλαίου του. Θα δώσω 15.000 δολάρια στην GameStop σε αυτή την τιμή, δεν με ενδιαφέρει αν τα χάσω. Θέλω αυτός ο σκατοfund μάνατζερ, αυτό το γ.μημένο άπληστο μ.νί, γουρούνι των τραπεζών, να χάσει.Διαβάζω όλο και περισσότερο ότι καταλαμβάνουν (επιτίθενται) σε εταιρίες όπως η AMZ και η BlackBerry, όπου να ΄ναι. Έχω 500.000 σε bitcoin και τα ρευστοποιήσω για να αγοράσω μετοχές. Θα ρίξω την Γουώλ Στρητ, θα ρίξουμε την Γουώλ Στρητ. Πηδήξτε τους,  πηδήξτε τους όλους!"

    Η επανεκκίνηση που σχεδίασε η ελίτ μπορεί να μην καταλήξει όπως φαντάστηκαν.  




    ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ 

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ 


ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΤΡΕΠΩ 

ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ 

ΠΟΥ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ


Σχόλια